La POAIA (o poalla, ipeca, ipecacauanha, la Cephaelis Ipecacuanha) és un petit arbust natiu de les selves americanes, també de l'amazònia, que ja havia estat un dels pilars de l'economia dels seringals, les explotacions cautxeres de la selva. Els "seringueiros" traballaven recollint de la selva la castanyadel Parà (els "coquitos" del Brasil) en el període de finals i començament de l`any; seguint després per la recollida de la poalla; i més tard, a l'època seca, l'extracció de la seringa, el cautxo. De la poalla se n`aprofita l'arrel, amb valor medicinal per fer infusions, que serveixen per al tractament de les amebesi altres utilitats, però també amb importants contraindicacions.
Després de tan sols haver-ne sentir-ne parlar a la gent antiga, actualment han aparegut compradors de poalla a la regió. Però algunes persones de la comunitat quilombola de Pedres Negres reclamen que els atravessadors estan pagant poc, un preu que va de 90 a 100 $Reals brasilers el quilo d'arrel neta i seca. Per altra banda, la poalla nativa en el passat va ser intensament explorada i actualment està en perill d`extinció en moltes regions.
Un comprador ens ha informat: "La POALLA, com és coneguda a la regió, tan sols es pot exportar o vendre al mercat intern si és de maneig sostenible, amb projetces aprovats per la SEDAM (secretaria de medi ambient), però ningú es preocupa en fer el que és correcte. La Poalla està controlada pels organismes federals per tractar-se d'una DROGA, farmacològica (...) Nosaltres per comprar exigim nota fiscal i la GUIA GF3 que es dóna a la SEDAM de PORTO VELHO, i tan sols amb aquesta guia és possible el transport de la POALLA en el territori nacional".
Per alra banda ja hi ha experiències ben reeixides de cultius de poalla. Existeixen estudis que comproven que cal unes 30 plantes bem cultivades per treure 1 kg d`arrels. A São Miguel del Guaporé ja existeixen algunes plantacions.
Gràcies al tècnic de la SEAGRI (secretaria d`agricultura), Jesus Ribeiro, per ajudar-me a trobar informació sobre aquest assumpte.
Gràcies al tècnic de la SEAGRI (secretaria d`agricultura), Jesus Ribeiro, per ajudar-me a trobar informació sobre aquest assumpte.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada