dissabte, 5 de febrer del 2011

Milionaris del Brasil


El senador de Rondônia Ivo Cassol
Amb 29.874.832,00 reals brasilers de patrimoni declarats (al voltant d'uns 13 milions d' euros) l'antic governador de Rondônia,  Ivo Cassol és un dels deu polítics més rics del nou parlament brasiler, segons la pàgina web del Congrés en Focus. Nové a la llista, Cassol està a la llista al costat de polítics denunciats per corrupció, com el famós Paulo Maluf. Entre tots deu han declarat quasi la meitat dels valors declarats pels diputats i senadors del Congrés, és a dir, menys del 2% dels elegits a l'octubre a la Cambra i el Senat. Del total de 1,6 mil milions declarats per 513 diputats i 54 senadors,  792 milions de reals (uns 162 milions d'euros) són d'aquest petit grup de multimilionaris. De mitjana, cada diputat ha declarat posseir uns 1,2 milions d'euros en cases,  negocis, finques, vehicles, objectes d'art, diners en efectiu i les inversions, entre d'altres propietats. D'on venen aquestes riqueses? En el seu cas, el  grup d' empreses de la família Cassol ha construit amb recursos dels bancs públics  diverses hidroelèctriques, que venen energia a la xarxa pública. Per cert, han rebut moltes reclamacions d'uns centenars d'indígenes que viuen més avall de les centrals, els indis de la terra indígena Rio Branco. Aquests es queixen que l'aigua del riu puja i baixa de forma irregular, matant les cries de tortugues i allunyant els peixos, i també de la destrucció d' un cementiri tradicional del poble Djabuti.


Algunes d'aquestes centrals s'han construit amb concessions negociades amb Lula a canvi del suport polítiuc de l' antic governador. Aquests són algunes de les centrals de la família Cassol:
- Belo Monte (4,8 MW), al Riu Saldaña, a Alta Floresta d'Oest
- Riu Blanc (6,9 MW), al Riu Branco, també en Alta Floresta d'Oest.
- Angelo Cassol (3,6 MW) en les etapes finals de construcció, també a Rio Branco, Alta Floresta d'Oest.
- Cabixi II (2,8 MW) a Rio Lambari al MatoGrosso, municipi de Comodoro.  

El nou senador, després d'haver admnistrat Rondonia com la seva finca particular, té interessos i part en molts altres negocis amb empreses ded construcció de carreteres, càrniques i de tots els rams. Segons rumors, hauria fet canviar les lleis de l' estat per a  vendre als xinesos fusta sense serrar,  extreta de les zones que han de quedar inundades al Pantà de Sant Antoni, en el Riu Madeira.

Cassol té una gran finca a Moura Guaporé (Alta Floresta), una àrea reclamada pel wuajurus, un dels pobles indígenes de Rondônia que van ser expulsats de les seves terres tradicionals i que encara no tenen reconegut el seu territori.

D'altra banda diversos problemes judicials acompanyen lavida política de Cassol els últims anys:
- L'any 2004, la fiscalia federal va sol.licitar al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) obrir una investigació contra el governador de Rondônia, Ivo Cassol, per la seva participació en les qüestions relatives a l'extracció de diamants en la Reserva Indígena  Roosevelt, dels indis Cinta Llarga. Cassol era sospitós dels crims de la responsabilitat en l'estracció ilegal de pedres, facilitar el contraban i malversació de fons.

- El Tribunal Superior de Justícia (STJ), també va acusar l'any 2005 Ivo Cassol amb altres vuit persones, de participar en un frau de licitacions a l'Ajuntament de Rolim de Moura (RO) quan n'era alcalde, entre 1998 i 2002. - També el 2005 Cassol es va fer conegut a tot el Brasil després que, en un enfrontament amb els legisladors de l'estat de l'oposició de Rondônia, a casa seva va gravar un vídeo quan li demanaven  50.000 reals (uns 22.000 euros) de suborn. Els diputats exigien aquests diners per no treure'l del govern. Els enregistraments van ser mostrats a tot el país en un dels programes de més audiência dels diumenges.

- Com a conseqüncia de les denúncies, la policia federal va realitzar la Operació Dominó, el 4 d'agost de 2006. Aquesta va ser una de les més importants operacioms policials contra la corrupció a l' estat de Rondônia. Van anar a la presó molta gent, acusada de malversació de recursos públics, i de formar part d'una organització delictiva que actuava a l'Assemblea Legislativa (el parlament estatal), el Tribunal de Comptes, el Tribunal de Justícia i a la Fiscalia General. - Cassol va ser tocat d 'aprop per la detenció de Carlos Magno (avui reelegit com a diputat federal amb pretesa fitxa neta). Magno era responsable del despatx del governador. En aquell temps, desentenent-se del seu aliat, Cassol va dir una frase que es va fer famosa: "Cadascú és responsable del seu CPF (NIF)".

- Carlos Magno, que va estar detingut l'any 2006 per la policia federal acusat del desviament de fons públics del parlament, més tard va ser premiat pel governador Ivo Cassol i nomenat Secretari d'Agricultura de Rondônia: "Vull donar les gràcies a un gran amic meu, que es va sacrificar per mi i va pagar car, però de continua ferm", diria el governador, en referència a Carlos Magno, que havia estat detingut 100 dies juntament amb altres acusats de l'Operació Dominó. - En l'Operació Dominó 23 dels 24 diputats estatals van estar citats com a implicats. El president del parlament va estar empressonat, i dels altres tan sols cinc van aconseguir tornar a ésser escollits.

- Cassol va ésser denunciat com a corrupte, juntament amb 23 diputats a l'agost de 2008, en la campanya electoral, en un polèmic cartell editat per la diòcesi de Ji Paraná, on apareixia la seva fotografia juntament amb la dels altres 23 diputats embolicats. Els cartells tenien la frase: "Prou de corrupció, de suborns, de mala conducta i d'impunitat. Els coneixes? Els votaràs..?".

- Cassol va intentar judicialment i amb males maneres que el cartell fos repartit declarant-se innocent. "No és pas millor que els altres" hauria respost el bisbe de Ji Paraná, Antonio Possamai, que com a resultat va passar a rebre amenaces de mort. El conflicte amb Dom Antônio va comportar gran desgast a Cassol al final de la campanha electoral.

- Reelegit com a governador, Cassol va pagar car el nerviosisme del final de la campanya, i el tribunal electoral regional va arribar a anul.lar l' any 2008 les eleccions per abús de poder i compra de vots durant les eleccions de 2006 i va anunciar la realització de noves eleccions. Però això mai es va arribar a realitzar. També el 2008, el fill de Cassol va ser arrestat, acusat i després absolt de corrupció, en l' anomenada Operació Titanic, en un assumpte d'importació ilegal de cotxes de luxe.

- Al contrari del que aleshores era sel seu aliat,  Expedito Júnior, que va ser declarat culpable i destituït del seu càrrec com a senador.  Amb diversos recursos judicials, per al disgust de molts, Cassol va aconseguir mantenir-se fins al final en el poder. Per motiu d'aquest procés judicial que va amenaçar fer-lo plegar de governador, Cassol va llençar els seus partidaris al carrer amb el lema que després ha mantingut: "Rondônia no pot parar"

- Ivo Cassol va aconseguir mantenir-se en el govern de Rondônia i ser absolt pel Suprem el març de 2010. Poc després renunciava i lliurava el govern al seu vicepresident, João Cahulla, per tal de poder-se presentar com a candidat al càrrec de senador. - A les eleccions passades de 2010 Cahulha no va aconseguir succeir Cassol al Govern de l'Estat. Però navegant en tots aquests escàndols, Cassol ha manat per quasi vuit anys l'estat de Rondonia. Essen escollit com a senador després de realitzar la campanya més cara entre els candidats al Senat de Rondonia, declarant haver gastat uns 3,4 milions d' euros en una campanya, on no consten oficialment donatius d' empreses (com és autoritzat al Brasil). Ha estat acusat per la Fiscalia Electoral d'abús de poder econòmic i d'haver fet propaganda proibida en un culte evangèlica a la seva ciutat de Rolim de Moura.
Malgrat milionari, Cassol a més a més rep una pensió com a ex-governador de Rondônia, que acumula al salari de senador, embutxacant cada mes uns 50.000 reals (uns 22.000 euros). Fora d`altres mordomies del càrreg. 
El poder econòmic dels diputats i senadors com Cassol reflecteix la concentració de la riquesa al Brasil, un país amb l'índex de pitjor distribució de riquesa del món. Tot i que la diferência entre rics i pobres s'ha reduït en els darrers anys, una investigació publicada el 2008 per l'Institut d'Investigació Econòmica Aplicada (IPEA), va mostrar que 10% més ric del Brasil té el 75% de la riquesa produïda al país. Aquesta és la llista dels deu parlamentaris més rics segons el Parlament en Focus:
1 - El Sr João Lyra (PTB-AL) - R $ 240.395.155,75
2 - El senador Maggi (PR-MT) - R $ 152.470.034,00
3 - Sr Alfredo Kaefer (PSDB-PR) - R $ 95.728.260,00
4 - Sr Newton Cardoso (PMDB-MG) - R $ 77.956.890,08
5 - Sr Sandro Mabel (PR-GO) - R $ 70.992.163,06
6 - Paulo Maluf senyor (PP-SP) - R $ 39.480.780,96
7 - Eunício senador (PMDB-CE) - R $ 36.737.673,19
8 - Sr Reinaldo Azambuja (PSDB-MS) - R $ 31.907.723,00
9 - El senador Ivo Cassol (PP-RO) - R $ 29.874.832,00
10 - El senador Eduardo Braga (PMDB-MA) - R $ 16.487.003,64


O Grupo Cassol recebeu tem diversas centrais hidrelétricas que vendem energia para a rede pública, tendo sido objeto de protestos dos indígenas da Área Indígena Rio Branco, atingidos por irregular subidas e descidas do nível das águas e por ver destruído um cemitério tradicional. Algumas das PCHs foram concessões de Lula para ganhar o apóio do governador. Eis algumas do grupo:
- Monte Belo (4,8 MW), no Rio Saldanha, em Alta Floresta d' Oeste
- Rio Branco (6,9 MW) , no Rio Branco, também em Alta Floresta d´Oeste.
- Ângelo Cassol (3,6 MW) em fase final de construção, também no Rio Branco, Alta Floresta d' Oeste.
- Cabixi II (2,8 MW) no Rio Lambari, em Comodoro MT.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada