Antics ocupants il.legals i comerciants expulsats de la terra indígena ara amenacen envair la casa de Casaldàliga. Després d'haver estat finalment expulsats els intrusos de la terra dels Xavante, molta gent en aquests moments està allotjada en escoles, que han de començar les classes la setmana que ve. El mes de desembre Casaldàliga va haver de sortir de la regió por motius de seguretat i tan sols va tornar a casa seva a São Félix do Araguaia a finals d' any.
Els antics ocupants il·legals de la terra Sua-Missú, expulsats per la decisió del Tribunal Suprem del Brasil de tornar la possessió de la terra als indígenes Xavante, ara amenacen amb envair la prelatura del bisbe Pere Casaldàliga, ubicada a São Félix do Araguaia, al Mato Grosso.
Dilluns que ve han de començar les classes i hauran de deixar les escoles públiques on estan refugiats, després que van ser expulsats de la terra indígena.
Segons un diari de Cuiabá, hi ha al voltant d'un miler de persones en aquesta situació. "No tenim on anar, només això. No ens han presentat cap solució efectiva. Només ens van treure i ens va deixar aquí. El bisbe, però, sempre ens va voler fora, així que anirem a casa seva, perquè, com ell diu, no existeix la propietat privada", va dir Ronaldo Cerqueira, de 43 anys. El Govern Federal i l'INCRA es va comprometre donar terra de la reforma agrària a les famílies desallotjades que hi tenen dret, però el procés va a passos lents.
Casaldàliga, de 84 anys, durant tot el conflicte entre indígenes i colons invasors de les terres de l' àrea Sua-Missú, sempre va estar del costat dels Xavante, i sempre va denunciar els invasors. Per això, els colons i comerciants que havien entrat a l' área indígena no tenen cap simpatia per la figura del bisbe. Segons ells, Casaldàliga és el culpable del desallotjament de centenars de famílies, perquè hauria sensibilitzat les autoritats brasileres i la comunitat internacional.
Els membres del Bisbat de la Prelatura de São Félix do Araguaia, que esrtá aproximadament a 90 quilòmetres d'Alto Boa Vista, el poble on les famílies es troben, han dit que no han rebut, fins ara, cap informació sobre la possible invasió. Segons Pere Solà, un dels ajudants de Casaldàliga, les portes de la Prelatura estan sempre obertes a qualsevol persona, però, no té una estructura per acollir molta gent. "Mai impedirem ningú d' entrar. Però haurem de fer alguna cosa, almenys per a la seguretat de Casaldàliga si volen envair. L'estructura aquí no suporta tanta gent ", va dir Solà.
Des de l' inici de l'expulsió dels invasors de les terres indígenes, que va començar a principis de desembre, Casaldáliga va rebre amenaces. El bisbe per raons de seguretat va haver de sortir de la Prelatura amb escorta de la Policia Federal. Aleshores la prelatura va emetre un comunicat lamentant la situació viscuda pels ocupants il · legals: "Lamentem que persones humils hagin estat enganyades per promeses dels polítics i d'altres persones, interessades només en apoderar-se d'aquestes terres, que històricament són propietat del poble Xavante. Són els mateixos que acostumen aprofitar-se del poble per assegurar els seus interessos. Rebutgem totes les amenaces que el nostre bisbe emèrit Pere ha rebut, així com membres del poble Xavante. Tingueu en compte que cap tipus de violència podrà revertir la decisió presa pels tribunals i els actes delictius tan sols poden augmentar el sofriment de més persones i les seves conseqüències hauran de recaure també en aquells que els practiquen ".
Font: HELSON FRANÇA, DIÁRIO DE CUIABÁ
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada